משחקים הם כיף, אבל לא רק: בגיל הרך כל משחק יכול לתרום תרומה משמעותית להתפתחות. צעצועים ומשחקים עוזרים לילדים לרכוש מיומנויות חדשות, לשכלל את היצירתיות, להתנסות באינטראקציות חברתיות ותקשורת עם אחרים, ללמוד להתמודד עם בעיות ועוד. במאמר הבא תמצאו מידע שיעזור לכם לבחור משחקי התפתחות שיתאימו למאפיינים האישיים של כל ילד וילדה ולצרכים שלהם. מוזמנים לגלות את הערכים החשובים של המשחקים השונים ולקבל רעיונות וטיפים מועילים.
למה משחקי התפתחות כל כך חשובים בגיל הרך?
משחקי התפתחות הם הדרך האפקטיבית ביותר לשכלול היכולות בגיל הרך. למידה פורמלית כמובן עדיין לא אפשרית, ולכן כל יכולת חדשה נרכשת דרך התנסות. בנוסף, וזה כבר נכון בכל גיל, למידה מהנה היא תמיד אפקטיבית יותר והמשחקים השונים מייצרים את ההנאה הרצויה.
עוד סיבה טובה להמלצה לאפשר לילד לשחק עם כמה שיותר סוגי משחקים, בהתאם לגילו כמובן, היא ההשפעה הרחבה: ילדים מתפתחים בקצב מסחרר, ובמקביל בכמה וכמה תחומים. הם גם מפתחים מוטוריקה עדינה וגסה, גם לומדים לזהות מרקמים וצלילים וצבעים ועוד גירויים לכל החושים, גם מרחיבים את הדמיון, גם לומדים איך להתנהל מול אחרים (הורים, אחים גדולים, בני הגיל שלהם), וגם בונים חוסן נפשי. כדי שההתפתחות בכל ההיבטים תהיה מוצלחת, צריך לתת לילדים את הכלים הנכונים, והבסיס הוא משחקים מתאימים.
איך משחקי התפתחות משפיעים על הכישורים המוטוריים של הילד?
היכולת לנוע במרחב ולבצע סוגים שונים של תנועות היא באופן טבעי מרכיב קריטי בגדילה. לכן, אחת הקטגוריות החשובות ביותר של משחקי ההתפתחות היא צעצועים שנועדו לשפר כישורים מוטוריים.
כבר בגיל חודשיים-שלושה הפעוטות מתחילים להחזיק דברים. צעצועים מתאימים הם פריטים קטנים שהילד יכול לאחוז (אבל לא קטנים מדי!). בגיל ארבעה-חמישה חודשים מתחילה להתפתח היכולת להעביר חפצים מיד אחת לשנייה, ואם תיתנו לילד נשכן סיליקון הוא גם ישחק איתו וגם ייעזר בו כדי להרגיע כאבים בגלל השיניים שמתחילות לבקוע.
השלב הבא בהתפתחות המוטורית, בסביבות גיל שמונה-תשעה חודשים הוא תנועה. כדי לעודד את הצעד החשוב הזה, מומלץ להניח צעצועים אטרקטיביים במרחק מסוים מהילד או הילדה, ועל ידי כך לגרום להם להתקדם אליהם. סביבון שעליו מושחלות בובות של בעלי חיים או בועות סיליקון צבעוניות הן אופציות מעולות.
עוד מיומנות בתחום המוטוריקה העדינה שמתפתחת באמצעות משחקים היא הנחת פריטים בתוך קופסה. עד גיל שנה בערך הילדים גם יודעים למשוך ולדחוף, ולכן עגלת קוביות מעץ למשל, יכולה להיות בחירה מצוינת עבור מתנה לגיל שנה.
משחקי התפתחות שמפתחים כישורים קוגניטיביים ופתרון בעיות
כולנו רוצים ילדים עם כישורים קוגניטיביים מעולים, כאלה שיודעים להתמודד בהצלחה עם בעיות. בהתאם פותחו גם משחקים התפתחותיים ייעודיים למטרה החשובה הזו. דוגמה אחת היא פאזלים, שבעזרתם הילד לומד לזהות דפוסים, לתכנן תהליך הרכבה נכון, להתמודד עם טעויות ולתקן אותן, ועוד. גם משחקי בנייה והרכבה תורמים להתפתחות הקוגניטיבית, דוגמה נוספת למשחק שמשלב כיף, חשיבה ותכנון הוא דומינו.
כל המשחקים בקטגוריה הזו מפתחים עוד יכולת חשובה: התגברות על תסכול. כשפותרים בעיות או באופן כללי משחקים במשחקים שמצריכים חשיבה, לפעמים מצליחים ולפעמים גם לא. כשילד לומד להתגבר על תחושת הכישלון, לא לנטוש את המשחק אלא למצוא דרך אחרת להגיע לתוצאה הרצויה – הוא מקבל כלי קריטי להמשך החיים.
משחקי התפתחות חברתיים: איך לעודד אינטראקציה עם ילדים אחרים?
כישורים חברתיים הם עוד מפתח חשוב מאוד לחיים טובים באמת. גם לטובת פיתוח היכולת לייצר אינטראקציות מוצלחות עם ילדים אחרים כדאי להיעזר במשחקים. במיוחד מתאימים משחקים שבוראים עולם חדש. למשל, תיבת עץ עם דמויות קטנות ומקסימות שיכולות למלא כל תפקיד שהילד ירצה, סט מטבח עם כלים, סט חלליות, סט חניון מכוניות ועוד. סוג המשחקים הזה, מפתח במקביל את הדמיון והיצירתיות, מאפשר למספר ילדים ליהנות ביחד, להמציא עלילות והתרחשויות, לשתף פעולה ובאופן כללי להתחבר ולתרגל קשרים שמבוססים על תקשורת נכונה.
גם ערכות יצירה יכולות לעודד אינטראקציות עם ילדים אחרים. כששני ילדים יוצרים ביחד, או במקביל, הסיטואציה מטבעה מייצרת קשר ביניהם, החלפת רעיונות, הפריה הדדית ועוד.
איך לבחור את משחק ההתפתחות הנכון לפי גיל ושלב התפתחותי?
כדי להבטיח התפתחות אופטימלית לאורך כל הילדות, חשוב למצוא משחקים נכונים בהתאם לגיל של הילד והילדה. כך למשל בתור מתנות ללידה ראשונה כדאי לתת נשכנים צבעוניים – פריט שימושי מאוד שתמיד טוב שיהיה בבית.
מעבר לגיל הכרונולוגי, כדאי לשים לב לרמת ההתפתחות של כל ילד, בכל תחום – קוגניטיבי, מוטורי, חברתי, רגשי וכדומה. אם יש תחום שזקוק לחיזוק ספציפי, משחקי התפתחות ייעודיים למטרה הזו הם כמובן הבחירה הנכונה ביותר.
המלצה נוספת היא לראות לאיזה סוג משחקים וצעצועים הילד מתחבר. כל ילד הוא עולם ומלואו, עם העדפות משלו, ועם משחקים שהוא לא אוהב הוא פשוט לא ישחק. לעומת זאת, עם משחק שילהיב אותו הוא ישחק עוד ועוד, וכך יפיק ממנו מקסימום תועלת – גם בהנאה וגם בהתפתחות.
Comments are closed.